Επανεξέταση των περιορισμών του ΔΜΣ στην εξωσωματική γονιμοποίηση: μια έκκληση για συμπεριληπτική και εξατομικευμένη φροντίδα
by Ανθή Σταμκοπούλου, last updated 09 Sep 2024,
3 min read
Η αύξηση της παχυσαρκίας μεταξύ των ενηλίκων αναπαραγωγικής ηλικίας στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια, ενώ οι προβλέψεις δείχνουν ότι έως το 2030 η παζυσαρκεία μπορεί να επιρρεάζει σχεδον τον μισό πληθυσμό της χώρας. Η τάση αυτή έχει επηρρεάζει σημαντικά τις θεραπείες γονιμότητας, ιδίως στην εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF). Μια πρόσφατη επανεξέταση αμφισβητεί την κοινή πρακτική της θέσπισης ορίων δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) για θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης και καλεί μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση στη φροντίδα των ασθενών.
Βασικά σημεία:
- Παχυσαρκία και υπογονιμότητα: Η παχυσαρκία σχετίζεται με διπλάσια έως τριπλάσια αύξηση των ποσοστών υπογονιμότητας, κυρίως λόγω ανωορρηξίας. Οι ασθενείς με παχυσαρκία είναι πιο πιθανό να χρειαστούν να προβούν σε θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για να επιτευξουν κύηση.
- Τρέχουσες πρακτικές: Πολλά κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης έχουν πολιτικές που περιορίζουν τη θεραπεία με βάση όρια ΔΜΣ που κυμαίνονται από 35 έως 45 kg/m². Οι κύριοι λόγοι για αυτούς τους περιορισμούς περιλαμβάνουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια στο κομμάτι της αναισθησίας, των ποσοστών εγκυμοσύνης και των τεχνικών περιορισμών του εξοπλισμού.
- Ασφάλεια κατά την ωοληψία: Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η ωοληψία μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια ως διαδικασία, χωρίς την ανάγκη νοσηλίας σε ασθενείς με παχυσαρκία κατηγορίας ΙΙΙ (ΔΜΣ > 40 kg/m²), όταν λαμβάνονται οι κατάλληλες προφυλάξεις.
- Προκατάληψη λόγω βάρους στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Η έρευνα υπογραμμίζει την παρουσία προκατάληψης ως προς το σωματικό βάρος μεταξύ των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης, η οποία μπορεί να συμβάλει στην άνιση πρόσβαση σε θεραπείες γονιμότητας.
- Εξατομικευμένη αξιολόγηση κινδύνων: Αντί να βασίζονται αποκλειστικά στον ΔΜΣ, οι ερευνητές συνιστούν εξατομικευμένες προεγχειρητικές αξιολογήσεις που λαμβάνουν υπόψη τους διαθέσιμους πόρους, τον εξοπλισμό και τους παράγοντες που αφορούν τον ασθενή.
- Βέλτιστες πρακτικές για συμπεριληπτική φροντίδα: Η έρευνα περιγράφει διάφορες στρατηγικές για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης χωρίς αποκλεισμούς, συμπεριλαμβανομένης της επικοινωνίας με σεβασμό, του εξοπλισμού που να είναι συμπεριληπτικός ως προς το σωματικό βάρος και των τροποποιημένων ιατρικών τεχνικών προσαρμοσμένες στις ανάγκες του εκάστοτε ασθενή.
- Τροποποιήσεις διαδικασιών: Οι συγγραφείς περιγράφουν διάφορες επιλογές αναισθησίας και διαδικαστικές τροποποιήσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διασφαλιστεί η ασφαλής και αποτελεσματική ωοληψία και εμβρυομεταφορά σε ασθενείς με παχυσαρκία.
Σημειώσεις για τα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης:
- Επαναξιολόγηση των περιορισμών του ΔΜΣ: Τα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης θα πρέπει να επανεξετάσουν τα αυστηρά όρια ΔΜΣ υπέρ μιας πιο ολοκληρωμένης, εξατομικευμένης εκτίμησης των περιστατικών.
- Κρίσιμη αντιμετώπιση της προκατάληψης βάρους: Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να εκπαιδεύονται σχετικά με την προκατάληψη απέναντι σε ασθενείς με αυξημένο σωματικό βάρος και να χρησιμοποιούν ενσυναισθητική, αμερόληπτη γλώσσα όταν συζητούν για το βάρος και τη γονιμότητα.
- Προσαρμογή του εξοπλισμού και των διαδικασιών: Τα κέντρα θα πρέπει να επενδύσουν σε εξοπλισμό με γνώμονα το μέγεθος και να εκπαιδεύσουν το προσωπικό σε τροποποιημένες τεχνικές για ασθενείς με μεγαλύτερο σώμα.
- Βελτίωση της πρόσβασης στη φροντίδα: Τα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορούν να παρέχουν έγκαιρη πρόσβαση σε ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες γονιμότητας για ένα ευρύτερο φάσμα ασθενών υιοθετώντας πιο συμπεριληπτικές πρακτικές.
Καθώς οι ρυθμοί αύξησης της παχυσαρκίας συνεχίζουν να αυξάνονται, τα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης πρέπει να προσαρμόσουν τις πρακτικές τους για να ανταποκριθούν στις ανάγκες ενός μεταβαλλόμενου πληθυσμού ασθενών. Ξεπερνώντας τους περιορισμούς του ΔΜΣ και υιοθετώντας μια πιο εξατομικευμένη, συμπεριλυπτική προσέγγιση στη φροντίδα, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς με παχυσαρκία έχουν ισότιμη πρόσβαση σε θεραπείες γονιμότητας. Η στροφή αυτή ευθυγραμμίζεται με τις αρχές της ανθρωποκεντρικής φροντίδας και αντανακλά τα πιο πρόσφατα στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών εξωσωματικής γονιμοποίησης σε ασθενείς με υψηλότερο ΔΜΣ.
Το μέλλον της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έγκειται στην ικανότητά μας να παρέχουμε τεκμηριωμένη φροντίδα που ανταποκρίνεται στις μοναδικές ανάγκες κάθε ασθενούς, ανεξάρτητα από το βάρος του. Ενστερνίζοντας αυτές τις αλλαγές, μπορούμε να εργαστούμε προς την κατεύθυνση μιας πιο συμπεριληπτικής και πρακτικής προσέγγισης για να βοηθήσουμε τα άτομα και τα ζευγάρια να επιτύχουν τα όνειρά τους.
Συνδυάζοντας την ιατρική τεχνογνωσία τελευταίας τεχνολογίας με ενσυναίσθηση, η Newlife βρίσκεται στην πρώτη γραμμή φροντίδας χωρίς αποκλεισμούς. Η δέσμευσή μας να παρέχουμε υψηλής ποιότητας, εξατομικευμένη θεραπεία σε ασθενείς σε όλο το φάσμα του ΔΜΣ που αντανακλά μία ευρύτερη στροφή στον τομέα προς μια πιο δίκαιη και ανθρωποκεντρική προσέγγιση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Ανθή Σταμκοπούλου, MD, MSc
H Ανθή Σταμκοπούλου είναι Χειρουργός Γυναικολόγος, Ειδικός στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή.