language EN EL SR DE

Εξωσωματική Γονιμοποίηση: 12 Βήματα προς το Όνειρο

by Χρύσα Καρακώστα, last updated 14 Oct 2024,

5 min read

Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να φαίνεται σαν μια άγνωστη και πολύπλοκη διαδικασία για πολλούς ανθρώπους. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθετε έτσι, καθώς οι πληροφορίες στο διαδίκτυο είναι πολλές και συχνά αντικρουόμενες. Ωστόσο, θα σας δείξουμε ότι αυτό το ταξίδι δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο ίσως νομίζετε.

Γιατί Επιλέγεται η Εξωσωματική Γονιμοποίηση;

Ο κύριος λόγος είναι τα προβλήματα γονιμότητας. Όπως με κάθε πρόβλημα, το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσουμε τη διάσταση του - τι είναι η υπογονιμότητα. Το πρώτο σημάδι εμφανίζεται όταν, μετά από ένα χρόνο τακτικών σεξουαλικών επαφών κατά τις γόνιμες μέρες, δεν επιτυγχάνεται σύλληψη. Σημειώστε ότι το 40% των περιπτώσεων υπογονιμότητας είναι ανεξήγητες, καθώς οι εξετάσεις είναι φυσιολογικές. Υπάρχουν, βέβαια, και περιπτώσεις με ξεκάθαρες αιτίες, όπως ανατομικές ανωμαλίες, προχωρημένη ηλικία, ή χαμηλή κινητικότητα σπερματοζωαρίων.

Ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις που έρχονται στο μυαλό ακούγοντας τις λέξεις: ‘Εξωσωματική Γονιμοποίηση’;

Όταν ακούτε για εξωσωματική γονιμοποίηση, ίσως νιώσετε φόβο ή επιφυλακτικότητα. Ερωτήματα όπως "Είναι πολύ ψυχοφθόρα διαδικασία;", "Μπορώ να αντέξω το κόστος;", "Τι γίνεται αν αποτύχω;" είναι τα πρώτα που έρχονται στο μυαλό.
Γιατί όμως υπάρχουν όλες αυτές οι αρνητικές σκέψεις, ενώ το ποσοστά επιτυχίας αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου; Η παραπληροφόρηση συχνά εντείνει αυτούς τους φόβους.
Πολλοί είναι αυτοί που θα εκφράσουν τους φόβους τους και θα δώσουν λανθασμένες πληροφορίες σχετικά με την όλη διαδικασία, είτε επειδή είχαν κάποια δυσάρεστη εμπειρία με μία κλινική, είτε επειδή είναι αντίθετοι με την ιδέα της εξωσωματικής επειδή δεν έχουν ενημερωθεί σωστά.

Μην απογοητεύεστε! Ας εξερευνήσουμε μαζί τα 12 βήματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, απλοποιώντας τη διαδικασία και απομακρύνοντας τους φόβους.

Με την κατάλληλη καθοδήγηση και ενημέρωση, αυτό το ταξίδι μπορεί να γίνει πιο κατανοητό και λιγότερο αγχωτικό.



Βήμα 1: Επιλέξτε την Κατάλληλη Κλινική

Η επιλογή της κλινικής, είναι μια προσωπική απόφαση που εξαρτάται από τις προτιμήσεις του καθενός. Κάντε μια έρευνα στο διαδίκτυο, διαβάστε σχόλια και εμπειρίες άλλων ασθενών για να πάρετε μια καλύτερη εικόνα. Εξετάστε τις πιστοποιήσεις της κλινικής, την ποιότητα του προσωπικού και των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται. Να θυμάστε ότι οι ανάγκες κάθε ατόμου είναι μοναδικές, οπότε βεβαιωθείτε ότι η κλινική που θα επιλέξετε μπορεί να καλύψει πλήρως τις δικές σας.

Βήμα 2: Επικοινωνήστε με την Κλινική

Η διαδικασία ξεκινά με την πρώτη σας επικοινωνία με την κλινική. Αν επιλέξετε τη Newlife, μπορείτε εύκολα να κλείσετε ραντεβού είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω βιντεοκλήσης.

Βήμα 3: Λήψη Ιστορικού και Αξιολόγηση

Η ομάδα μας θα συλλέξει ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και θα αξιολογήσει παλαιότερες εξετάσεις και προηγούμενες προσπάθειές σας. Συνήθως, ακολουθούν εξειδικευμένες αιματολογικές και υπερηχογραφικές εξετάσεις για να εντοπιστεί το πρόβλημα και να σχεδιαστεί η κατάλληλη θεραπεία. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική, επομένως η θεραπεία είναι αυστηρά εξατομικευμένη.

Βήμα 4: Αντιμετώπιση Ανησυχιών

Από την πρώτη συνάντηση, οι ειδικοί μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν σε οποιαδήποτε ανησυχία σας οποιαδήποτε στιγμή, καθώς η ομάδα μας είναι σε 24ωρη ετοιμότητα. Εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια για να σας παρέχουν το ποσοστό επιτυχίας από την πρώτη κιόλας συνεδρία.

Βήμα 5: Εκτίμηση Κόστους

Αφού αποφασιστεί η θεραπεία, γίνεται ακριβής εκτίμηση του κόστους. Η τιμή περιλαμβάνει το συνολικό ποσό χωρίς κρυφές χρεώσεις. Συχνά παρατηρείται ότι κάποιες κλινικές παρουσιάζουν αρχικά χαμηλό κόστος, αλλά κατά τη διάρκεια της θεραπείας προκύπτουν επιπλέον χρεώσεις. Εστιάστε σε στοιχεία όπως η διαφάνεια και ο συνδυασμός ποιότητας-τιμής στην αναζήτηση σας.

Και κάπου εδώ φτάσαμε στα μισά του ταξιδιού μας! Το επόμενο βήμα είναι αρκετά σημαντικό επομένως δώστε προσοχή.

Βήμα 6: Φαρμακευτική Αγωγή

Ανάλογα με τη διάγνωση, ο γιατρός καθορίζει το πρωτόκολλο διέγερσης των ωοθηκών με ορμονικά φάρμακα και ενέσεις. Αν σας ανησυχούν οι ενέσεις, υπάρχουν διαθέσιμα βίντεο στο κανάλι μας στο YouTube με αναλυτικές οδηγίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δε χορηγούνται φάρμακα και παρακολουθείται ο φυσικός κύκλος της γυναίκας.

Βήμα 7: Παρακολούθηση

Η παρακολούθηση πραγματοποιείται μέσω υπερηχογραφικού ελέγχου για να εκτιμηθεί ο αριθμός και το μέγεθος των ωοθυλακίων, καθώς και το πάχος του ενδομητρίου κάθε 1-3 ημέρες. Αν χρειαστεί, προσαρμόζεται η δοσολογία των ορμονών.

Βήμα 8: Ωοληψία και Λήψη Σπέρματος

Η διαδικασία της ωοληψίας γίνεται διακολπικά με υπερηχογραφικό έλεγχο και ελαφρά μέθη. Την ίδια ημέρα, ο σύντροφος, αν υπάρχει, δίνει δείγμα σπέρματος. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί δότης. Τα ωάρια γονιμοποιούνται στο εργαστήριο με σπερματοζωάρια για τη δημιουργία εμβρύων.

Βήμα 9: Καλλιέργεια Εμβρύων

Τα γονιμοποιημένα ωάρια καλλιεργούνται με ειδικά υλικά και τα έμβρυα φυλάσσονται σε ειδικούς κλιβάνους υπό ιδανικές συνθήκες μέχρι την ημέρα της εμβρυομεταφοράς.

Βήμα 10: Εμβρυομεταφορά

Πέντε ημέρες μετά τη λήψη και γονιμοποίηση των ωαρίων, πραγματοποιείται η εμβρυομεταφορά. Με τη βοήθεια υπερηχογραφικού ελέγχου, τα επιλεγμένα έμβρυα μεταφέρονται ανώδυνα στην ενδομήτρια κοιλότητα της γυναίκας. Ο αριθμός των εμβρύων που μεταφέρονται καθορίζεται από την ελληνική νομοθεσία και εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας και το είδος της θεραπείας.

Βήμα 11: Κατάψυξη Εμβρύων

Τα έμβρυα καλής ποιότητας μπορούν να καταψυχθούν με τη μέθοδο της υαλοποίησης για μελλοντική χρήση, χωρίς να απαιτείται νέα φαρμακευτική διέγερση και ωοληψία. Απαιτείται μόνο προετοιμασία του ενδομητρίου και εμβρυομεταφορά.

Λίγο ακόμα και τελειώσαμε!

Βήμα 12: Τεστ Εγκυμοσύνης

Το τελευταίο και πιο κρίσιμο βήμα είναι το τεστ εγκυμοσύνης.

Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, προγραμματίζεται υπερηχογράφημα σε δύο με τρεις εβδομάδες για να επιβεβαιωθεί η καλή πορεία της εγκυμοσύνης.
Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, μην απογοητεύεστε. Είναι φυσιολογικό να νιώσετε απογοήτευση, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει. Με τη συνέχιση της προσπάθειας, τα ποσοστά επιτυχίας αυξάνονται και η ομάδας μας θα σας βοηθήσει με κάθε τρόπο ώστε να επιτευχθεί ο στόχος σας.

Αν έχετε καταψύξει έμβρυα, η δεύτερη προσπάθεια μπορεί να είναι πιο ομαλή, καθώς δεν απαιτείται επανάληψη της διαδικασίας διέγερσης των ωοθηκών με ενέσιμη φαρμακευτική αγωγή.
Θυμηθείτε ότι το ποσοστό επιτυχίας αυξάνεται μετά την πρώτη προσπάθεια.

Ελπίζουμε το άρθρο μας να σας φάνηκε χρήσιμο και να έχετε τώρα μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μη σταματάτε να ελπίζετε για τη δημιουργία της δικής σας οικογένειας. Η ομάδα της Newlife θα είναι δίπλα σας σε κάθε βήμα για να κάνει την ελπίδα σας πραγματικότητα.

Χρύσα Καρακώστα

Χρύσα Καρακώστα, BSc, MSc

Η Χρύσα Καρακώστα είναι Κλινικός Εμβρυολόγος και Υπεύθυνη του Τμήματος Θεραπειών εκτός Ελλάδος

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες