language EN EL SR DE

Υπογεννητικότητα και εξωσωματική

by Δέσποινα Γουναρίδου, last updated 03 Oct 2024,

2 min read

Όσο περνάνε τα χρόνια, η μείωση των ποσοστών γεννήσεων αποτελεί μια πραγματικότητα που επηρεάζει πολλές χώρες. Αυτή η τάση έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Ας εξετάσουμε πιο προσεκτικά αυτό το φαινόμενο και πώς η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης.

Η παγκόσμια εικόνα

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, τα ποσοστά γονιμότητας έχουν μειωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, το ποσοστό γονιμότητας ήταν το 2023, μειωμένο κατά 3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Παρόμοιες τάσεις παρατηρούνται και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, όπου οι γεννήσεις έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε

Η μείωση των γεννήσεων οφείλεται σε διάφορους παράγοντες:

  • Καθυστέρηση της τεκνοποίησης: Πολλές γυναίκες επιλέγουν να καθυστερήσουν την απόκτηση παιδιών για να επικεντρωθούν στην καριέρα τους.
  • Οικονομικές προκλήσεις: Το κόστος ανατροφής ενός παιδιού αυξάνεται συνεχώς.
  • Κοινωνικές αλλαγές: Οι αντιλήψεις για την οικογένεια και τον γάμο έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.



Ο ρόλος της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) έχει αναδειχθεί ως μια σημαντική επιλογή για πολλά ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Στην Ελλάδα, η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει γίνει όλο και πιο προσιτή, με πολλά κέντρα να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα ζευγάρια έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν παιδί μέσω της εξωσωματικής.

Ας δούμε όμως αναλυτικά πώς μπορεί η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή να βοηθήσει σήμερα.

Μεγαλύτερες ηλικίες

Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μπορεί να βοηθήσει γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας να συλλάβουν, οι οποίες διαφορετικά θα δυσκολεύονταν να το πετύχουν φυσιολογικά. Αν και τα ποσοστά επιτυχίας μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, η εξωσωματική εξακολουθεί να προσφέρει ελπίδα σε γυναίκες άνω των 35 ετών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η μέση ηλικία των γυναικών που ξεκινούν θεραπεία γονιμότητας για πρώτη φορά έχει αυξηθεί πάνω από τα 35 έτη.

Αντιμετώπιση προβλημάτων γονιμότητας

Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να βοηθήσει ζευγάρια με διάφορα προβλήματα γονιμότητας, όπως:

  • Κλειστές σάλπιγγες
  • Χαμηλό ωοθηκικό απόθεμα
  • Ανδρική υπογονιμότητα
  • Ανεξήγητη υπογονιμότητα
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Προσφέροντας λύσεις σε αυτές τις περιπτώσεις, η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά.

Επιλογές για μονογονεϊκές οικογένειες

Η εξωσωματική γονιμοποίηση παρέχει επιλογές τεκνοποίησης σε μονογονεϊκές οικογένειες, διευρύνοντας έτσι τις δυνατότητες για την απόκτηση παιδιών σε διαφορετικούς τύπους οικογενειών.

Τεχνολογική πρόοδος

Οι συνεχείς εξελίξεις στην τεχνολογία της εξωσωματικής, όπως ηκρυοσυντήρηση εμβρύων και ωαρίωνκαι ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος, αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας και μειώνουν τους κινδύνους.

Το μέλλον

Παρόλο που η μείωση των γεννήσεων αποτελεί πρόκληση, η εξωσωματική γονιμοποίηση προσφέρει μια σημαντική επιλογή για πολλά ζευγάρια και άτομα που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά και μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της δημογραφικής πρόκλησης που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες.

Στη Newlife με την εξατομικευμένη φροντίδα και την προηγμένη τεχνολογία που προσφέρουμε, στεκόμαστε δίπλα σας σε κάθε βήμα του ταξιδιού σας προς τη γονεϊκότητα.
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την ομάδα μας για περισσότερες πληροφορίες. Είμαστε εδώ για να σας υποστηρίξουμε και να σας καθοδηγήσουμε σε αυτό το σημαντικό κεφάλαιο της ζωής σας.

Δέσποινα Γουναρίδου

Δέσποινα Γουναρίδου, BSc

Η Δέσποινα Γουναρίδου είναι Προϊσταμένη Μαία στη Newlife IVF.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες