language EN EL SR DE

Κατανοώντας τις καθ'έξιν αποβολές: Αιτίες, Εξετάσεις και Λύσεις

by Γεώργιος Χορόζογλου, last updated 20 Jul 2024,

3 min read

Η εμπειρία μιας αποβολής είναι ένα δυσάρεστο γεγονός για κάθε ζευγάρι. Όταν οι αποβολές συμβαίνουν επανειλημμένα, η συναισθηματική επιβάρυνση μπορεί να είναι αφόρητη και η αναζήτηση απαντήσεων καθίσταται υψίστης σημασίας. Οι καθ'έξιν αποβολές, γνωστές και ως επαναλαμβανόμενη απώλεια κύησης (RPL), ορίζονται ως δύο ή περισσότερες διαδοχικές αποβολές. Παρόλο που το σημερινό blog αποσκοπεί στην παροχή μιας ολοκληρωμένης επισκόπησης του θέματος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάθε περίπτωση είναι μοναδική και θα πρέπει πάντα να ζητείται επαγγελματική ιατρική συμβουλή. Η κατανόηση των υποκείμενων αιτιών και η διερεύνηση αποτελεσματικών θεραπειών, όπως αυτές που προσφέρονται την εξωσωματικής γονιμοποίησης, μπορούν να δώσουν σε πολλά ζευγάρια ελπίδα και διέξοδο προς τα εμπρός.

Συνήθεις αιτίες καθ'έξιν αποβολών

Η κατανόηση των αιτιών μπορεί να επιφέρει ένα αίσθημα ανακούφισης, καθώς ανοίγει το δρόμο για μια διαφορετική ίσως αποτελεσματική θεραπεία. Ακολουθούν ορισμένες κοινές αιτίες:

  1. Γενετικοί παράγοντες: Οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες στο έμβρυο αποτελούν κύρια αιτία αποβολών. Οι ανωμαλίες αυτές μπορεί να εμφανιστούν τυχαία ή να κληρονομηθούν από τον έναν ή και από τους δύο γονείς.
  2. Ανατομικά ζητήματα: Δομικά θέματα στη μήτρα, όπως το διάφραγμα της μήτρας, ινομυώματα ή ουλώδης ιστός, μπορεί να επηρεάσουν την εμφύτευση και την ανάπτυξη του εμβρύου.
  3. Ορμονικές ανισορροπίες: Καταστάσεις όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), οι διαταραχές του θυρεοειδούς και της ωχρινικής φάσης μπορούν να διαταράξουν την ορμονική ισορροπία που είναι απαραίτητη για μια υγιή εγκυμοσύνη.
  4. Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος: Αυτοάνοσες παθήσεις, όπως το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, μπορεί να προκαλέσουν επίθεση του οργανισμού στο έμβρυο, οδηγώντας σε αποβολή.
  5. Διαταραχές αίματος: Η θρομβοφιλία, μια πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβων
  6. αίματος, μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος προς τον πλακούντα, με αποτέλεσμα την απώλεια εγκυμοσύνης.
  7. Παράγοντες του τρόπου ζωής: Ενώ οι πρωταρχικές αιτίες των επαναλαμβανόμενων αποβολών είναι συχνά ιατρικές, είναι σημαντικό να εξετάσετε τους παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης. Το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα άγχους μπορούν να συμβάλουν σε αποβολές. Ως εκ τούτου, η αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου θεραπείας.

Βασικές ιατρικές εξετάσεις

Για να προσδιοριστεί η αιτία της επαναλαμβανόμενης απώλειας εγκυμοσύνης, διενεργείται συνήθως μια σειρά ιατρικών εξετάσεων. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  1. Γενετικές εξετάσεις: Ο καρυότυπος και των δύο συντρόφων μπορεί να εντοπίσει χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος (PGT) των εμβρύων που δημιουργήθηκαν μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.
  2. Υπερηχογράφημα και υστεροσκόπηση: Αυτές οι τεχνικές απεικόνισης βοηθούν στην απεικόνιση της μήτρας και στην ανίχνευση δομικών ανωμαλιών.
  3. Ορμονικές εξετάσεις αίματος: Η αξιολόγηση των επιπέδων ορμονών όπως η προγεστερόνη, οι θυρεοειδικές ορμόνες και η προλακτίνη μπορεί να εντοπίσει ορμονικές ανισορροπίες.
  4. Ανοσολογικός έλεγχος: Οι εξετάσεις αίματος για αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα και άλλους δείκτες μπορούν να διαγνώσουν αυτοάνοσες διαταραχές.
  5. Έλεγχος θρομβοφιλίας: Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να ανιχνεύσουν διαταραχές της πήξης που μπορεί να συμβάλλουν σε αποβολές.
  6. Αξιολόγηση του τρόπου ζωής: Μια ενδελεχής επισκόπηση των παραγόντων του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της άσκησης και των επιπέδων άγχους, μπορεί να προσφέρει πληροφορίες για πιθανές περιοχές προς βελτίωση.



Πώς μπορεί να βοηθήσει η εξωσωματική γονιμοποίηση;

Ο τομέας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχει κάνει σημαντικά βήματα στην παροχή βοήθειας σε ζευγάρια με επαναλαμβανόμενες απώλειες εγκυμοσύνης. Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια διαδικασία κατά την οποία τα ωάρια γονιμοποιούνται εκτός του σώματος και στη συνέχεια εμφυτεύονται στη μήτρα, και μπορεί να αποτελέσει μια επιλογή για τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν τέτοιες δυσκολίες.

Δείτε πώς μπορεί να βοηθήσει η εξωσωματική γονιμοποίηση:

  1. Προεμφυτευτικός έλεγχος (PGT): Το PGT επιτρέπει τον έλεγχο των εμβρύων για χρωμοσωμικές ανωμαλίες πριν από την εμφύτευση, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης.
  2. IVF με δωρεά ωαρίων & σπέρματος: Για ζευγάρια με γενετικά προβλήματα, η δωρεά ωαρίων ή σπέρματος μπορεί να παρακάμψει τις γενετικές ανωμαλίες που μπορεί να οδηγούν σε αποβολή.
  3. Προηγμένες θεραπείες γονιμότητας: Τεχνικές όπως η μικρογονιμοποίηση (ICSI) και η υποβοηθούμενη εκκόλαψη μπορούν να βελτιώσουν τα ποσοστά γονιμοποίησης και εμφύτευσης.
  4. Προσωποποιημένα σχέδια θεραπείας: Οι κλινικές μπορούν να προσαρμόσουν τις θεραπείες με βάση τα αίτια της αποβολής, είτε ορμονικά, είτε ανατομικά, είτε ανοσολογικά.

Κάντε το πρώτο βήμα

Η ομάδα έμπειρων επαγγελματιών μας είναι αφοσιωμένη στην παροχή εξατομικευμένης φροντίδας και προηγμένων θεραπειών γονιμότητας για να σας βοηθήσει να επιτύχετε μια υγιή εγκυμοσύνη.

Επικοινωνήστε σήμερα με τη Newlife για να κλείσετε το ραντεβού σας και να κάνετε το πρώτο βήμα προς την πραγματοποίηση του ονείρου σας.

Γεώργιος Χορόζογλου

Γεώργιος Χορόζογλου, MD, MSc

Ο Γεώργιος Χορόζογλου είναι Χειρουργός Γυναικολόγος, Ειδικός στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες