language EN EL SR DE

«Καθαρισμός» Ωαρίων: Ένα σημαντικό στάδιο στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση.

by Ειρήνη Νεοφύτου, last updated 05 Aug 2024,

2 min read

Στον περίπλοκο κόσμο της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), πολλά βήματα οργανώνονται με ακρίβεια για να αυξήσουν τις πιθανότητες μιας επιτυχούς εγκυμοσύνης. Ένα από αυτά τα ουσιαστικά βήματα είναι ο "καθαρισμός ωαρίων". Ενώ ο όρος μπορεί να ακούγεται περίπλοκος, παίζει καθοριστικό ρόλο στην διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ας δούμε τι περιλαμβάνει και γιατί είναι σημαντικό.

Τι είναι ο καθαρισμός Ωαρίων;

Πρόκειται για μια διαδικασία που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Σε αυτό το βήμα, τα περιβάλλοντα κοκκώδη κύτταρα, αφαιρούνται από τα ωάρια. Αυτό το βήμα συνήθως πραγματοποιείται μετά την ωοληψία και πριν τη γονιμοποίηση.

Η Διαδικασία

  1. Οωληψία: Η διαδικασία ξεκινά με τη συλλογή των ωαρίων από τις ωοθήκες. Αυτό γίνεται μέσω μιας μικρής χειρουργικής διαδικασίας που ονομάζεται διακολπική υπερηχογραφική αναρρόφηση, συνήθως υπό καταστολή.
  2. Ενζυμικός καθαρισμός: Μετά τη συλλογή των ωαρίων και σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, τα ωάρια τοποθετούνται σε ένα υγρό που περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται υαλουρονιδάση. Αυτό το ένζυμο βοηθά στη διάσπαση των δεσμών μεταξύ των κοκκωδών κυττάρων.
  3. Μηχανικός καθαρισμός: Μετά την ενζυμική επεξεργασία, τα ωάρια καθαρίζονται απαλά με πιπέτα για να αφαιρεθούν με μηχανικό τρόπο τα εναπομείναντα κύτταρα. Αυτή η λεπτή διαδικασία πραγματοποιείται στο στερεοσκόπιο, με ακρίβεια και προσοχή.
  4. Έλεγχος: Τα ωάρια ελέγχονται για να αξιολογηθεί η ωριμότητά τους. Μόνο τα ώριμα ωάρια (αυτά στο στάδιο ΜII) προχωράνε στο επόμενο στάδιο της μικρογονιμοποίησης.



Γιατί είναι σημαντική αυτή η διαδικασία;

Ο “καθαρισμός των ωαρίων” είναι ένα κρίσιμο βήμα στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης για διάφορους λόγους:

  1. Αξιολόγηση Ωριμότητας: Η αφαίρεση των κυττάρων επιτρέπει στους εμβρυολόγους να αξιολογήσουν με ακρίβεια την ωριμότητα των ωαρίων. Μόνο τα ώριμα ωάρια μπορούν να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο της μικρογονιμοποίησης.
  2. Διευκόλυνση της μικρογονιμοποίησης: Η μικρογονιμοποίηση (ICSI) είναι μια τεχνική κατά την οποία ένα μόνο σπερματοζωάριο εισάγεται απευθείας σε ένα ωάριο. Για να πραγματοποιηθεί η ICSI, το ωάριο πρέπει να είναι απογυμνωμένο ώστε ο εμβρυολόγος να μπορεί να εξασφαλίσει σωστή έγχυση.

Η Επιστήμη πίσω από αυτή τη διαδικασία.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αφαίρεση των κοκκωδών κυττάρων δεν επηρεάζει αρνητικά τη βιωσιμότητα των ωαρίων. Αντίθετα, βελτιώνει την ικανότητα των εμβρυολόγων να εργάζονται με τα ωάρια και να πραγματοποιούν τεχνικές όπως η μικρογονιμοποίηση με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Ο «καθαρισμός των ωαρίων» είναι ένα ζωτικό βήμα στο σύνολο των διαδικασιών από τα οποία αποτελείται η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Στη Newlife, η ομάδα των έμπειρων επαγγελματιών μας είναι αφοσιωμένη στην παροχή της υψηλότερης φροντίδας και υποστήριξης καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σας προς τη γονεϊκότητα.

Επικοινωνήστε με τη Newlife σήμερα για να μάθετε περισσότερα για τις υπηρεσίες μας και πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε να επιτύχετε το όνειρό σας για γονεϊκότητα!

Ειρήνη Νεοφύτου

Ειρήνη Νεοφύτου, BSc, PhD

Η Ειρήνη Νεοφύτου είναι εμβρυολόγος στο εργαστήριο της εξωσωματικής γονιμοποίησης και μέλος της επιστημονικής ομάδας της Newlife IVF.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες