language EN EL SR DE

Κεφάλαιο Υπογονιμότητα: Πώς καταλαβαίνω τα σημάδια;

by Ερμήνα Κωνσταντινίδου, last updated 01 Jul 2024,

3 min read

Η υπογονιμότητα μπορεί να είναι ένα δύσκολο και συναισθηματικά φορτισμένο ταξίδι, αλλά η κατανόηση των συμπτωμάτων της μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τα πρώτα βήματα προς την εύρεση μιας λύσης. Κάποια σημάδια είναι πιο εμφανή, ενώ άλλα μπορεί εύκολα να παραβλεφθούν. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε μερικά κοινά σημάδια υπογονιμότητας για να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε καλύτερα το σώμα σας και να καταλάβετε πότε είναι η σωστή στιγμή να ζητήσετε βοήθεια από ειδικούς.



Ακανόνιστοι κύκλοι περιόδου

Ένα από τα πιο συνηθισμένα σημάδια υπογονιμότητας είναι ο ακανόνιστος εμμηνορρυσιακός κύκλος. Εάν η περίοδός σας δεν είναι σταθερή αυτό μπορεί να υποδηλώνει ένα υποκείμενο πρόβλημα με την ωορρηξία. Ένας τυπικός κύκλος κυμαίνεται συνήθως από 21 έως 35 ημέρες. Εάν ο κύκλος σας βρίσκεται εκτός αυτού του εύρους ή διαφέρει σημαντικά από μήνα σε μήνα, ίσως αξίζει να το συζητήσετε με τον γιατρό σας.

Επώδυνες περίοδοι

Οι έντονοι πόνοι κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου, γνωστή ως δυσμηνόρροια, μπορεί να αποτελέσουν ένδειξη παθήσεων όπως η ενδομητρίωση ή η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα. Φυσικά, κάποιου βαθμού δυσφορία μπορεί να είναι φυσιολογική όμως σε κάθε περίπτωση, ο έντονος πόνος σε βαθμό που επηρεάζει την καθημερινότητα σας δεν πρέπει να αγνοείται.

Ορμονικές διαταραχές

Οι ορμονικές διαταραχές μπορεί να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους, όπως ανεξήγητη αύξηση βάρους, ακμή, τριχόπτωση ή υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο και το σώμα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ενδεικτικά καταστάσεων όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο αποτελεί συχνή αιτία υπογονιμότητας.

Πόνος κατά τη διάρκεια της επαφής

Η επώδυνη επαφή, ή δυσπαρευνία, μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενων προβλημάτων υγείας, όπως ενδομητρίωση, λοιμώξεις ή ινομυώματα. Αυτές οι παθήσεις μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητά σας και θα πρέπει να αξιολογούνται από τον γυναικολόγο σας.

Αλλαγές στη σεξουαλική επιθυμία

Μια ξαφνική μείωση της λίμπιντο μπορεί να συνδέεται με ορμονικές αλλαγές, άγχος ή άλλα θέματα υγείας που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα. Ενώ οι διακυμάνσεις στη λίμπιντο είναι φυσιολογικές, μια σημαντική και επίμονη αλλαγή μπορεί να αποτελεί ένδειξη ενός υποκείμενου προβλήματος.

Χρόνιες παθήσεις

Ορισμένες χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, οι διαταραχές του θυρεοειδούς και τα αυτοάνοσα νοσήματα, μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα. Η αποτελεσματική διαχείριση αυτών των καταστάσεων με τη βοήθεια ενός ειδικού μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες σύλληψης.

Προηγούμενες αποβολές

Αν και οι αποβολές είναι σχετικά συχνές, οι καθ'έξιν αποβολές μπορεί να υποδεικνύουν ένα υποκείμενο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ηλικία

Η ηλικία είναι σημαντικός παράγοντας για τη γονιμότητα. Οι γυναίκες άνω των 35 ετών μπορεί να παρουσιάσουν μια φυσική μείωση της γονιμότητας. Εάν ανήκετε σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και προσπαθείτε να συλλάβετε για έξι μήνες ή περισσότερο χωρίς επιτυχία, ίσως ήρθε η ώρα να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

Πότε να ζητήσετε βοήθεια

Εάν προσπαθείτε να συλλάβετε επί ένα χρόνο (ή έξι μήνες αν είστε άνω των 35 ετών) χωρίς επιτυχία, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό σε θέματα γονιμότητας. Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να σας προσφέρει περισσότερες επιλογές και καλύτερη κατανόηση της αναπαραγωγικής σας υγείας.

Στην κλινική μας, προσφέρουμε ολοκληρωμένα πακέτα εξετάσεων γονιμότητας και εξατομικευμένα θεραπευτικά σχήματα για να σας βοηθήσουμε στο ταξίδι σας προς τη γονεϊκότητα. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με τη γονιμότητά σας μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Η ιατρική μας ομάδα είναι εδώ για να σας υποστηρίξει σε κάθε σας βήμα, παρέχοντας την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

Ερμήνα Κωνσταντινίδου

Ερμήνα Κωνσταντινίδου, BSc

Η Ερμήνα είναι Μαία και Συντονίστρια Θεραπειών εκτός Ελλάδος στη Newlife IVF.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες