language EN EL SR DE

Κλομιφαίνη και Υπογονιμότητα: Τι Πρέπει να γνωρίζετε

by Τζένη Αργυρίου, last updated 12 Aug 2024,

3 min read

Η υπογονιμότητα μπορεί να είναι ένα δύσκολο ταξίδι, αλλά υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να πραγματοποιήσετε το όνειρό σας να δημιουργήσετε οικογένεια. Ένα από τα πιο συχνά φάρμακα για την υπογονιμότητα είναι το Clomid, γνωστό επίσης με τη γενική του ονομασία, κιτρική κλομιφαίνη. Εδώ θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το φάρμακο αυτό και πώς μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας για σύλληψη.

Τι είναι η κλομιφαίνη;

Η είναι ένα φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα και χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1960 για τη θεραπεία της υπογονιμότητας στις γυναίκες. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για γυναίκες όπου τα ωάριά τους δεν αναπτύσσονται σωστά είτε δεν απελευθερώνονται από τα ωοθηλάκια των ωοθηκών, μια κατάσταση γνωστή ως ανωοθυλακιορρηξία. Η κλομιφαίνη είναι συχνά η πρώτη γραμμή θεραπείας που συνιστάται από τους γιατρούς λόγω της μακράς ιστορίας επιτυχίας της και του σχετικά χαμηλού κόστους.

Πώς λειτουργεί;

Λειτουργεί ξεγελώντας τον εγκέφαλό σας ώστε να νομίζει ότι τα επίπεδα οιστρογόνων σας είναι χαμηλότερα από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Αυτό το επιτυγχάνει συνδεόμενο με τους υποδοχείς οιστρογόνων στον εγκέφαλο, εμποδίζοντας έτσι τη σύνδεση των πραγματικών οιστρογόνων. Αυτό προκαλεί την απελευθέρωση υψιλότερης ποσότητας ορμόνης γοναδοτροπίνης (GnRH) από τον εγκέφαλο, η οποία με τη σειρά της διεγείρει την υπόφυση να παράγει περισσότερη ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη (FSH) και ωχρινοτρόπο ορμόνη (LH). Αυτές οι ορμόνες είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη και απελευθέρωση ώριμων ωαρίων από τις ωοθήκες.

Ποιος μπορεί να ωφεληθεί από αυτό;

Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για:

  • Γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), μια συχνή αιτία ανωοθυλακιορρηξίας.
  • Γυναίκες με ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους.
  • Γυναίκες με ανεξήγητη υπογονιμότητα.
  • Ζευγάρια που υποβάλλονται σε ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI) για να αυξήσουν τις πιθανότητες σύλληψης.

Πώς λαμβάνεται;

Η κλομιφαίνη συνήθως λαμβάνεται σε μορφή χαπιού για πέντε ημέρες, συνήθως ξεκινώντας την τρίτη, τέταρτη ή πέμπτη ημέρα του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Η αρχική δόση είναι συχνά 50 mg την ημέρα, αλλά ο γιατρός σας μπορεί να προσαρμόσει τη δοσολογία ανάλογα με την πορεία σας. Συχνά συνιστάται παρακολούθηση μέσω εξετάσεων αίματος και υπερήχων για να παρακολουθείται η ανταπόκριση του σώματός σας και να χρονομετρείται με ακρίβεια η σεξουαλική επαφή ή η IUI.

Ποσοστά Επιτυχίας και Τι να Περιμένετε

Τα ποσοστά επιτυχίας είναι ενθαρρυντικά:

  • Περίπου το 80% των γυναικών θα έχουν ωορρηξία ενώ παίρνουν Clomid.
  • Από αυτές που έχουν ωορρηξία, περίπου το 10-15% θα συλλάβουν ανά κύκλο.
  • Οι πιθανότητες σύλληψης πολλαπλών κυήσεων (δίδυμα ή περισσότερα) είναι υψηλότερες με το Clomid, με περίπου το 7% των κυήσεων να καταλήγουν σε δίδυμα.



Παρενέργειες και Κίνδυνοι

Όπως κάθε φάρμακο, η κλομιφαίνη έρχεται με πιθανές παρενέργειες, αν και είναι γενικά ήπιες. Οι συνήθεις παρενέργειες περιλαμβάνουν:

  • Εξάψεις
  • Φούσκωμα
  • Ναυτία
  • Ευαισθησία στο στήθος
  • Αλλαγές διάθεσης

Πιο σοβαρές παρενέργειες είναι σπάνιες αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών (OHSS), το οποίο μπορεί να προκαλέσει σημαντικό κοιλιακό πόνο και φούσκωμα. Είναι σημαντικό να βρίσκεστε σε επικοινωνία με τον γιατρό σας ο οποίος θα παρακολουθεί την κατάστασή σας κατά τη διάρκεια της λήψης του φαρμάκου.

Πότε να Αναζητήσετε Περαιτέρω Θεραπεία

Εάν το τεστ εγκυμοσύνης παραμένει αρνητικό μετά από τρεις έως έξι κύκλους κλομιφαίνης, μπορεί να είναι ώρα να απευθυνθείτε σε άλλες θεραπείες γονιμότητας. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει να προχωρήσετε σε ενέσιμες ορμόνες ή σε θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Συμπερασματικά

Η κλομιφαίνη έχει βοηθήσει αμέτρητες γυναίκες να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους να γίνουν μητέρες. Η μακρά ιστορία χρήσης της, σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητά της και το σχετικά χαμηλό κόστος, την καθιστά μια δημοφιλή επιλογή για τη θεραπεία της υπογονιμότητας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα υπογονιμότητας ή έχετε διαγνωστεί με PCOS, η κλομιφαίνη μπορεί να είναι η σωστή επιλογή για εσάς. Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας για να βρείτε το καλύτερο σχέδιο θεραπείας προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες.

Για πιο εξατομικευμένες συμβουλές και για οποιαδήποτε ανησυχία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την ομάδα μας.

Θυμηθείτε, δεν είστε μόνες σε αυτό το ταξίδι, και υπάρχουν πολλές θεραπείες διαθέσιμες για να σας βοηθήσουν.

Τζένη Αργυρίου

Τζένη Αργυρίου, BSc

Η Τζένη είναι Βιολόγος και Συντονίστρια Θεραπειών εκτός Ελλάδος στη Newlife IVF.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες