language EN EL SR DE

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της κλασικής IVF και του ICSI;

by Πετρούλα Τάτση, last updated 21 May 2024,

4 min read

Σε αυτό το blog θα εξετάσουμε ένα ζωτικής σημασίας θέμα για όσους βρίσκονται στη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης: τη διαφορά μεταξύ της κλασικής εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF-In Vitro Fertilization) και της Ενδοωαριακής Έγχυσης Σπερματοζωαρίων (ICSI-Intracytoplasmic Sperm Injection). Αυτές οι δύο μέθοδοι έχουν προσφέρει ελπίδα σε αμέτρητα ζευγάρια που επιθυμούν να ξεκινήσουν ή να επεκτείνουν την οικογένειά τους. Ποιες όμως είναι οι διαφορές τους; Ας αναλύσουμε αυτές τις δύο θεραπείες γονιμότητας για να κατανοήσουμε τη σημασία τους στο ταξίδι προς την απόκτηση ενός παιδιού.

Τι είναι η IVF;

Η κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση, ή IVF, είναι η πρώτη μέθοδος γονιμοποίησης που εφαρμόστηκε. Όπως το λέει και η λέξη, είναι η γονιμοποίηση έξω από το σώμα: αντί δηλαδή η γονιμοποίηση του ωαρίου από τα σπερματοζωάρια να γίνει στη σάλπιγγα της γυναίκας, γίνεται στο εμβρυολογικό εργαστήριο. Με πιο απλά λόγια, τα ωάρια τοποθετούνται σε ένα εργαστηριακό τριβλίο (πιατάκι) μαζί με τα σπερματοζωάρια και παραμένουν εκεί μέχρι να γονιμοποιηθούν “φυσικά”. Τα γονιμοποιημένα ωάρια, που πλέον από δω και πέρα ονομάζονται έμβρυα, παρακολουθούνται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης τους για μερικές ημέρες. Μετά από 5 ή 3 ημέρες, το έμβρυο με την καλύτερη ποιότητα μεταφέρεται στη μήτρα, με την ελπίδα ότι θα εμφυτευτεί και θα οδηγήσει σε επιτυχή εγκυμοσύνη.

Τι είναι η ICSI;

Η Ενδοωαριακή Έγχυση σπερματοζωαρίων, ή Μικρογονιμοποίηση ωαρίων, ή πιο σύντομα ICSI, είναι μια εξειδικευμένη τεχνική γονιμοποίησης στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή που είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν αντιμετωπίζονται προβλήματα ανδρικής υπογονιμότητας. Κατά τη μικρογονιμοποίηση, ο εμβρυολόγος με τη βοήθεια ειδικού μικροσκοπίου και συστήματος μικροχειριστηρίων, τοποθετεί ένα σπερματοζωάριο μέσα στο ωάριο για να γίνει η γονιμοποίηση. Η ICSI συνιστάται κυρίως όταν υπάρχει χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων, χαμηλή κινητικότητα και γενικά σε περιπτώσεις σοβαρών προβλημάτων ανδρικού παράγοντα. Επίσης, επιλέγεται για ασθενείς που με την κλασική γονιμοποίηση IVF παρουσίασαν πλήρη αποτυχία ή χαμηλό ποσοστό γονιμοποίησης.Τέλος, συνιστάται σε περιπτώσεις προεμφυτευτικού γενετικού ελέγχου (PGT- Preimplantation Genetic Testing), όπου τα έμβρυα πρόκειται να υποβληθούν σε βιοψία για γενετικό έλεγχο.



Οι βασικές διαφορές

Ενώ η IVF και η ICSI στοχεύουν στην επίτευξη γονιμοποίησης έξω από το σώμα, στο εργαστήριο, η κύρια διαφορά έγκειται στον τρόπο με τον οποίο το σπέρμα και το ωάριο έρχονται σε επαφή:

Στην IVF, μεγάλος αριθμός σπερματοζωαρίων τοποθετούνται μαζί με ένα ωάριο σε ένα εργαστηριακό τριβλίο (πιατάκι), επιτρέποντας στη γονιμοποίηση να συμβεί όπως θα συνέβαινε στη φύση, με τα σπερματοζωάρια να ανταγωνίζονται για να διεισδύσουν μόνα τους στο ωάριο. Ένας είναι ο νικητής και καταφέρνει στο τέλος να γονιμοποιήσει το ωάριο. Η μέθοδος αυτή βασίζεται στη φυσική ικανότητα του σπέρματος να γονιμοποιήσει το ωάριο χωρίς άμεση παρέμβαση.
Από την άλλη πλευρά, η ICSI περιλαμβάνει μια πιο άμεση προσέγγιση όπου ένας κλινικός εμβρυολόγος επιλέγει ένα μόνο καλής ποιότητας σπερματοζωάριο και το εισάγει στο ωάριο με χρήση ειδικού μικροσκοπίου και συστήματος μικροχειριστηρίων. Αυτή η τεχνική απαιτεί μεγάλη εξειδίκευση και ικανότητα από τους εμβρυολόγους. Η ICSI χρησιμοποιείται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου οι πιθανότητες φυσικής γονιμοποίησης είναι χαμηλές, όπως σε θέματα ανδρικής υπογονιμότητας. Η ICSI παρακάμπτει τη διαδικασία φυσικής επιλογής του σπερματοζωαρίου που διεισδύει στο ωάριο, εξασφαλίζοντας ότι η γονιμοποίηση πραγματοποιείται με απευθείας έγχυση.

Πού αξιοποιούνται αυτές οι δύο τεχνικές;

Η κλασική IVF είναι συχνά η πρώτη γραμμή θεραπείας για:

  • Γυναίκες με σαλπιγγικό παράγοντα υπογονιμότητας
  • Ζευγάρια με ανεξήγητη υπογονιμότητα.
  • Ζευγάρια με καλή ποιότητα σπέρματος.
  • Γυναίκες με διαταραχές ωορρηξίας.
  • Γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ή με χαμηλό ωοθηκικό απόθεμα.

Η ICSI είναι ιδιαίτερα επωφελής για:

  • Ζευγάρια όπου ο άνδρας σύντροφος έχει χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων ή κακή ποιότητα σπέρματος.
  • Περιπτώσεις όπου το σπέρμα πρέπει να ληφθεί χειρουργικά.
  • Ζευγάρια που είχαν προηγούμενη πλήρη αποτυχία γονιμοποίησης με την κλασική IVF.
  • Ζευγάρια με χαμηλό ποσοστό γονιμοποίησης σε προηγούμενο κύκλο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με την κλασική IVF.
  • Κρυοσυντηρημένα ωάρια
  • Περιπτώσεις Προεμφυτευτικού γενετικού ελέγχου (PGT)

Ποσοστά επιτυχίας

Τόσο η κλασική IVF όσο και η ICSI έχουν δώσει σε αμέτρητα ζευγάρια τη χαρά της γονεϊκότητας. Τα ποσοστά επιτυχίας και για τις δύο διαδικασίες είναι συγκρίσιμα, αλλά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό του κάθε ζευγαριού.

Κάνοντας την επιλογή

Η επιλογή μεταξύ κλασικής IVF και ICSI σε έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι μια κρίσιμη απόφαση που απαιτεί την εμπειρία και την καθοδήγηση ειδικών σε θέματα υπογονιμότητας. Στη Newlife IVF, η ομάδα μας δεσμεύεται να σας προσφέρει τις πιο σύγχρονες υπηρεσίες, επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες, υποστήριξη και εξατομικευμένη φροντίδα, βοηθώντας σας στο ταξίδι σας προς την απόκτηση ενός παιδιού.

Εάν σχεδιάζετε να ξεκινήσετε το ταξίδι της εξωσωματικής γονιμοποίησης, είμαστε εδώ για να απαντήσουμε σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχετε.

Πετρούλα Τάτση

Πετρούλα Τάτση, BSc, MSc

Η Πετρούλα Τάτση είναι κλινική εμβρυολόγος στο εργαστήριο της εξωσωματικής γονιμοποίησης και μέλος της επιστημονικής ομάδας της Newlife IVF.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες