language EN EL SR DE

Ξεκλειδώνοντας τον γενετικό κώδικα: Προ-εμφυτευτικός γενετικός έλεγχος

by Έλλη Καχπάνη, last updated 19 Oct 2024,

2 min read

Στον διαρκώς εξελισσόμενο τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ο προ-εμφυτευτικός γενετικός έλεγχος (PGT) έχει αναδειχθεί σε ένα ισχυρό εργαλείο, που δίνει τη δυνατότητα στα ζευγάρια να έχουν τον έλεγχο του ταξιδιού τους προς τη γονιμότητα. Βελτιώνει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) και διασφαλίζει την υγεία των μελλοντικών γενεών. Αυτό το blog θα διερευνήσει την έννοια του PGT και θα εμβαθύνει στις κατηγορίες του, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη κατανόηση αυτής της σημαντικής πτυχής στις σύγχρονες θεραπείες γονιμότητας.

Τι είναι ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος;

Ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος είναι μια εξελιγμένη διαδικασία που πραγματοποιείται στα έμβρυα που δημιουργούνται μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την αφαίρεση ενός μικρού αριθμού κυττάρων από το έμβρυο και την ανάλυσή τους για συγκεκριμένες γενετικές παθήσεις ή χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Ο πρωταρχικός στόχος του PGT είναι να εντοπιστούν τα υγιή έμβρυα με τις υψηλότερες πιθανότητες επιτυχούς εμφύτευσης.

Κατηγορίες προ-εμφυτευτικού γενετικού ελέγχου

Υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες προεμφυτευτικού γενετικού ελέγχου, καθεμία από τις οποίες εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο σκοπό:

  1. PGT-A (προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος για ανευπλοειδίες)
    Το PGT-A, χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των εμβρύων για χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Αυτή η εξέταση εξετάζει και τα 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων για να ανιχνεύσει καταστάσεις όπως το σύνδρομο Down, το σύνδρομο Turner ή άλλες χρωμοσωμικές διαταραχές που μπορεί να οδηγήσουν σε αποτυχία εμφύτευσης, αποβολή ή συγγενείς αναπηρίες.

  2. PGT-M (Μονογονιδιακά νοσήματα)
    Το PGT-M, χρησιμοποιείται όταν υπάρχει μια γνωστή γενετική μετάλλαξη στο οικογενειακό ιστορικό. Η εξέταση αυτή εντοπίζει συγκεκριμένες μονογονιδιακές διαταραχές, όπως η κυστική ίνωση, η νόσος του Huntington ή η δρεπανοκυτταρική αναιμία. Το PGT-M επιτρέπει στα ζευγάρια με υψηλό κίνδυνο μεταβίβασης γενετικών διαταραχών να επιλέξουν έμβρυα απαλλαγμένα από τη συγκεκριμένη πάθηση.

  3. PGT-SR (Δομικές αναδιατάξεις)
    Το PGT-SR χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό εμβρύων απαλλαγμένων από χρωμοσωμικές δομικές αναδιατάξεις, όπως μετατοπίσεις ή αναστροφές. Αυτές οι αναδιατάξεις μπορεί να οδηγήσουν σε επαναλαμβανόμενες αποβολές ή στη γέννηση παιδιών με γενετικές ανωμαλίες. Επιλέγοντας έμβρυα χωρίς αυτά τα δομικά θέματα, το PGT-SR μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις πιθανότητες μιας επιτυχημένης εγκυμοσύνης και ενός υγιούς μωρού.



Οφέλη του Προ-εμφυτευτικού Γενετικού Ελέγχου

Τα πλεονεκτήματα του PGT είναι πολυάριθμα και μπορούν να βοηθήσουν πολλά ζευγάρια που αντιμετωπίζουν θέματα γονιμότητας ή γενετικές ανησυχίες:

  • Αυξημένα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης
  • Μειωμένος κίνδυνος αποβολής
  • Μειωμένες πιθανότητες μετάδοσης γενετικών διαταραχών
  • Πιθανή μείωση του αριθμού των απαιτούμενων κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης

Ο προ-εμφυτευτικός γενετικός έλεγχος έχει φέρει ελπίδα σε αμέτρητα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν γενετικές προκλήσεις ή επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Με την κατανόηση των διαφόρων κατηγοριών PGT - PGT-A, PGT-M και PGT-SR - οι ασθενείς μπορούν να λάβουν σίγουρες αποφάσεις σχετικά με την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Η ομάδα των έμπειρων ειδικών μας στη Newlife είναι αφοσιωμένη στο να σας καθοδηγήσει σε κάθε βήμα του ταξιδιού γονιμότητας, διασφαλίζοντας ότι θα λάβετε εξατομικευμένη φροντίδα και τις υψηλότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Επικοινωνήστε σήμερα με τη Newlife για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με την ομάδα μας. Αφήστε μας να σας βοηθήσουμε να διερευνήσετε τις επιλογές σας και να δημιουργήσουμε ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο θεραπείας που να ειδικά διαμορφωμένο με τις ανάγκες σας.

Έλλη Καχπάνη

Έλλη Καχπάνη, BSc, MSc

Η Έλλη Καχπάνη είναι εμβρυολόγος στο εργαστήριο της εξωσωματικής γονιμοποίησης και μέλος της επιστημονικής ομάδας της Newlife IVF.

book_online Κλείστε ραντεβού book_online Κλείστε ραντεβού
email
Email
phone
Κλήση
navigation
Οδηγίες